Зрителите в зала 1 ще гледат "Красавицата и звяра", "Принизяване" ,"Майстор готвач", "Бърдмен" и детските "Ноно, криволичещото дете", "Хартиеният принц" и "Петсън и Финдъс".

Официалното откриване ще е на 13 ноември от 19.00 часа в зала 1 с българския филм "Потъването на Созопол". Лентата грабна две награди "Златна роза" – за най-добър сценарий - на Ина Вълчанова и Костадин Бонев, както и за най-добра актриса - на Снежина Петрова. В продукцията участват и Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Светлана Янчева и Васил Гюров. Историята разказва за застаряващ архитект, който се завръща в отдавна изгубения Созопол с десет бутилки водка и надеждата, когато ги изпие да се случи Нещо, което ще промени живота му.

Ден по късно – на 14 ноември,отново в зала 1 от 19.00 часа ще можем да видим "Красавицата и звяра" с участието на Лея Сейду, Венсан Касел, Андре Дюсолие и Едуардо Нориега. Ефектната екранизация на популярния приказен сюжет е дело на режисьора Кристоф Ган. Визуалното приключение дава старт на "Фестивала на френското кино", който е един от акцентите в програмата на Киномания. Филмът е с номинация на Европейската филмова награда на публиката и беше представен на Берлинале извън конкурсната програма.

Силен актьорски състав в един от най-новаторските филми на годината гледаме на 15 ноември от 19.00 часа в зала 1. "Бърдмен,или Неочакваната добродетел на невежеството" разказва за току- що излязъл от клиника по рехабилитация екшън герой, който се опитва да се докаже като актьор на Бродуей, жонглирайки между всичките си семейни и професионални проблеми и водейки шизофренна битка със собственото си его. В продукцията блестят имена като Майкъл Кийтън (в ролята на залязващия актьор), Едуард Нортън, Андреа Райзбъро, Ема Стоун и Наоми Уотс. Филмът откри кинофестивала във Венеция и е в основната конкурсна програма. Алехандро Гонсалес Иняриту виртуозно оркестрира сложния сценарий, а операторска работа е поверена на Емануел Лубецки, отличен с "Оскар" за "Гравитация".

Легендата Ал Пачино гледаме в ролята на друг изпаднал в забвение актьор във филма "Принизяването", адаптиран по романа на Филип Рот. Изгубилият блясъка си Саймън изпада в силна депресия, но като че ли се връща в реалността като започва връзка с доста по-млада от него жена, при това лесбийка. Изпълнената с черен хумор екранизация ще ни кара непрекъснато да се питаме кое е действително и кое се случва само във въображението на героя. Филмът на режисьора Бари Левинсън беше представен извън конкурсната програма на фестивала във Венеция. Ще го видим в НДК на 16 ноември от 18.00 часа в зала 1.

Задължителен за киноманиаците е и "Майстор готвач" на режисьора Джон Фавро с участието на цяла плеяда актьори като София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-син. Нетрадиционната история е за готвач, който губи работата си в елитен ресторант и купува фургон за храна в опит да реализира новаторските си идеи, което пък става повод да преодолее семейната си криза. Филмът ще има прожекция на 16 ноември в зала 1 от 20.00 часа

Киномания 2014 ще започне на 13-ти и ще продължи до 30-ти ноември. Близо 60 заглавия с най-доброто от световните кинофестивали ще покаже тазгодишното издание. Ексклузивни прожекции ще има в София, Варна и Пловдив.

Билетите за зала 1 вече са в продажба на касите на НДК на цени от 8, 10 и 12 лв. Всички прожекции от детската филмова програма в залата са безплатни за малчуганите, за родителите цената е 5 лв.