Ватикана представи високотехнологичната осветителна и климатична инсталация, предназначена да показва по-добре и да предпазва забележителните фрески в Сикстинската капела, съобщават от БТА.

Новата климатична инсталация ще намали щетите от прахта, дишането, потта и топлината на посетителите, които достигат шест милиона души годишно.
Тя движи въздуха по-бавно, за да не се увреждат фреските.

Потокът, влажността и температурата на въздуха ще се определят с помощта на данни от 70 сензора в стените, както и от камерите, които следят броя на посетителите.

Осветителна система със 7000 светодиода пести енергия и привлича погледа върху неща, които без нея убягват на вниманието.

Очаква се тя да намали сметките за електричество на Ватикана с повече от 80 процента.

Предишната осветителна система беше инсталирана преди 20 години, когато посетителите в Сикстинската капела са били само 1,5 милиона годишно.

Новата система е инсталирана три години.
Цената й е 3 милиона евро.

Директорът на Ватиканските музеи Антонио Паолучи каза, че е много уместно 450-годишнината от смъртта на Микеланджело, която е тази година, да се отбелязва с "нещо трайно, не ефимерно".

Микеланджело рисува фреските в Сикстинската капела през първата половина на 16-и век. Последната им голяма реставрация приключи през 1994 г. Тя продължи 14 години.