Тя от 23 години живее и лекува в България. През кабинета й за този период са преминали хиляди българи, които са се лекували чрез акупунктура или са получили диагноза на болежките, от които се оплакват.

От какво най-често боледуват българите?

Ако съдя по моите пациенти, българите най-често боледуват от сърдечно-съдови заболявания, невроза и депресия, бъбреци, различни алергии и кожни болести. Жените над 60 години най-често се оплакват от болки в коленете и тазобедрените стави. Голям е броят на пациентите с оплаквания в областта на половата система: при жените - аменорея и намалено либидо, при мъжете - еректилна дисфункция и проблеми с простатата. Прави ми впечатление, че българите са с нисък имунитет, което ги прави податливи към различни заболявания и образуване на тумори.

Здравословно ли се храни българинът?


Едно от най-важните неща, които винаги повтарям на моите пациенти е, че човек по възможност трябва да се храни по три пъти на ден. Това е и един от основните постулати на традиционната китайска медицина. Освен това, според китайската медицина човек трябва да пие много вода. Китайската медицина оприличава човешкия организъм с дърво - когато ние не му дадем достатъчно вода, организмът си я изтегля от кръвната плазма. В този случай има вероятност кръвта да се сгъсти и човек да стане предразположен към сърдечно-съдови заболявания, които са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Неслучайно една от първите причини за смъртност и в България са болестите на сърцето и кръвоносната система. Що се отнася до това дали българинът се храни здравословно - българите, за разлика от китайците, консумират много млечни продукти: прясно и кисело мляко, сирене, извара. Това е голям плюс в храненето. Но не трябва да се забравя, че консумацията на тези продукти трябва да бъде съобразена с възрастта и състоянието на организма. Възрастните трябва да наблягат повече на изварата и нискомасленото кисело мляко, а сиренето трябва да обезсоляват. Друг голям плюс на традиционната българска кухня е честата употреба на боб, леща, кромид и чеснов лук, орехи, мед, ябълки. Хубаво е също, че много хора, особено по селата, сами си отглеждат зеленчуци, чисти откъм нитрати.

Кои човешки органи са най-уязвими през зимата?

Действително всеки човешки орган си има сезон, през който трябва да бъде подсилен. Например зимата е сезонът на бъбреците и те трябва да бъдат подсилени през студените дни. Едно от първите впечатления от лечебната ми дейност в България бе, че много от хората тук страдат от бъбреци. Уточнявам - става дума не за болни, а за слаби бъбреци. Затова те трябва да бъдат подсилени с пресни плодове и силна храна.

А какво се случва у вас?

През зимата тук най-много се ядат туршии, които са пълни с консерванти и имат много лошо влияние върху човешкия организъм. В тази връзка бих посъветвала българите да консумират по-малко туршии и зеленчукови консерви, тъй като според традиционната китайска медицина през зимата трябва да се ограничи консумацията на сол. Това е сезон на биологическата активност на бъбреците, които трябва да бъдат подсилени, а соленото препятства този процес. Съветвам българите да ограничат и консумацията на кисело зеле.

Как да се предпазим от грип и настинки?

Профилактиката трябва да започне още през есента. Това означава да се подобри храненето (месо, ядки, плодове), да се избягва консумацията на охладени храни и напитки направо от хладилника, да се започне прием на хранителни добавки, укрепващи имунитета. Акупунктурата също е добра профилактична мярка срещу грип и настинки. Аз имам пациенти, които си правят всяка есен по един профилактичен курс с акупунктура. За укрепване на имунитета и противодействие на грип и настинки предлагам на пациентите си и моите гранулирани билкови чайове. Искам да предложа на българските си приятели една проста и лесна рецепта за лечение на настинка с джинджифил. Джинджифилът е със силно загряващо и потогонно действие. Начин на приготвяне: Пет грама пресен джинджифил се обелва, нарязва се и се вари десет минути в 500 мл вода. Получената напитка се подслажда и се пие на 2-3 пъти. Тази рецепта обаче се прилага само в началото на простудата.

Д-р Тиен, как най-кратко може да се обясни теорията на китайската медицина, която вече близо 5000 години лекува успешно хората?

Според традиционната китайска медицина нарушеният баланс между "ин" и "ян" в човешкия организъм е основната причина за заболяванията сред хората. Като философски понятия "ин" е женското начало, а "ян" - мъжкото. Приема се че жените имат по-голямо количество "ин" елементи, докато мъжете - повече "ян". По тази причина "ин" се отнася до женствеността, а "ян" до мъжествеността. Освен това "ин" в традиционната китайска медицина символизира градивната част на организма, а "ян" - енергетичната. Когато в един човешки орган има недостиг или излишък от "ин" или "ян" - неговият функционален кръг се разрушава. Традиционната китайската медицина не обръща толкова голямо внимание на анатомията, а на функцията на отделния орган и неговото взаимодействие с останалите органи, които образуват един голям функционален кръг. Моята задача е да възстановя функцията на органите, синхрона между тях и в крайна сметка - целият енергиен баланс на организма. Тогава защитните сили на човека започват да функционират и той сам се справя с болките и проблемите. Човешкото тяло е покрито с мрежа от меридиани, които са жизнено важни пътища, проводящи канали, по които се движат кръвта и енергията. Първата работа при лечението е меридианите да се деблокират, за да могат кръвта и енергията да протичат нормално и да хранят всички участъци на организма. Освен това денонощието има 24 часа, а човешкият организъм - 12 меридиана. Всеки един меридиан има по 2 часа биологическа активност и кръвта и енергията на човешкото тяло минават през всички тези меридиани за 24 часа. Затова всички дейности, които извършва човешкото тяло: сън, хранене, пиене, работа, почивка и др. - трябва да бъдат съобразени с тези 24 часа и 12-те човешки меридиана. Например биологичната активност на черния дроб и жлъчката са от 11 вечерта до 3 часа сутринта. И ако човек не спи в този период - акумулирането на чернодробната кръв се затруднява, органът се уврежда, това от своя страна дава отражение на бъбреците, а всичко в крайна сметка се отразява на сърцето.