От участничките в програми срещу алкохолизъм вече всяка десета жена е над 60 години. Експертите твърдят, че тревожните резултати се дължат на увеличаващия се брой "битови алкохолици". Все повече хора си купуват алкохол от супермаркета, а за мнозина домът им е заменил пъбовете и кръчмите.

Специалистите забелязват обезпокоителната тенденция на домашните пиячи, като отбелязват, че ако преди време е било по-характерно мъжете да посещават кварталната кръчма, сега това разделение между половете избледнява. С тази разлика, че жените предпочитат да отворят бутилка вкъщи, а не в заведение.

Смущаващо е, че расте броят на хората, които го правят всеки ден. Причини за това най-често са самотата, скуката и изолацията, които са водещи фактори за алкохолизма в по-зряла възраст.

Статистиката показва, че във Великобритания около 2736 жени над 60-годишна възраст са започнали лечение за алкохолна зависимост в периода 2013-2014 г. Това е значително увеличение спрямо 1436 жени през 2008 - 2009 г. Жените в тази възрастова група съставляват 9% от ново диагностицираните алкохолици, което е с 6% повече в сравнение с преди пет години.