Специалистите проучили как стои въпроса като изследвали 1500 жени на средна възраст от щата Уисконсин и 1300 мъже от същата възрастова група от същия щат.

Оказало се, че дамите с власт – с правото да назначават, уволняват и да влияят върху равнището на заплатите на служителите – проявяват много повече симптоми на депресия от жените без тези права. "При мъжете с тези правомощия има по-малко симптоми", заяви пред медиите водещата екипа по проучването проф. Тетяна Пудровска, социолог от Тексаския университет.

Причината за това може би е в това, че разликата идва от факта, че жените с власт на работното място, когато действат с увереност, биват оценявани негативно, което предизвиква хроничен стрес, смята Пудровска. От друга страна на мъжете не им се налага да се борят с негативните стереотипи, които преследват дамите.

Парадоксът при представителките на нежния пол е, че в сравнение с дамите с по-нисък статут високопоставените имат по-високо ниво на образование, по-престижни постове и по-добра заплата, радват се на по-голяма задоволеност и автономност в трудовия си процес, но са в по-лошо състояние на психично здраве.

Спонсорираното от Националния здравен институт изследване ще бъде публикувано през декември в сп."Journal of Health and Social Behavior".