Телевизия АВС съобщи, че Никълс е починал от сърдечен удар късно в сряда.

Никълс е един от малкото хора в американския шоубизнес, носители на "EGOT" – поне една от всяка от следните награди: Еми, Грами, Оскар и Тони. Режисьорът дълги години е женен за американската водеща на новините по АВС Даян Сойер. Работодателите на Сойер потвърдиха за смъртта на Никълс.

"По време на триумфалната си кариера в продължение на 6 десетилетия Майк създаде най-легендарните творби на американското кино, театър и телевизия. Само част от неговите заглавия са "Абсолвентът" ("The Graduate"), "Работещо момиче" ("Working Girl") и "Кой се страхува от Вирджиния Улф" ("Who`s Afraid of Virginia Woolf"). Той е истински мечтател, носител на най-големите отличия в областта на изкуството с работата си като режисьор, писател, продуцент и комик", каза Джеймс Голдстън, президент на Новините на АВС.

Семейството на Никълс ще организира малка, частна възпоменателна церемония по-късно тази седмица.

Като син на руски лекар, избягал в Берлин след руската революция, Никълс започва живота си като Майкъл Игор Песковски. Семейството му било принудено да напусне Германия и да се насочи към САЩ в бягство от нацистите през 1939 г. Установили се в Ню Йорк, когато той е на само на 7 години. Баща му починал, когато Майкъл е на 12 г., което накарало момчето да потърси утеха в театрите.

В изявлението на телевизия АВС се цитира драматургът Том Стопард, който е близък сътрудник на Никълс. "Той дарява спокойствие и радост. Той винаги може да направи по-хубав хубавия момент и да намери хубавото в лошия. За мен той е най-добрият в Америка", казва той.

Бракът на Майкъл Никълс и Даян Сойер продължава 26 години. Двамата имат три деца и четирима внуци.

Вижте снимки на Майкъл Никълс >>