AVON България дари 50 000 лв. на „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ за новооткрития кризисен център в Димитровград за жени и деца, жертви на домашно насилие. Със средствата, набрани от продажба на благотворителни продукти от синята серия в рамките на кампанията “Говори открито срещу домашното насилие”, ще бъде подпомогнато стартирането на дейността на центъра – обзавеждане и осигуряване на професионална помощ от психолози и юристи. Вече четвърта година кампанията на AVON „Говори открито“ има за цел да привлече вниманието към проблема домашно насилие, който често остава премълчан и скрит зад стените на дома.

Страхът и срамът са основните причини да не можем да говорим открито за домашното насилие. Така проблемът остава в периферията на общественото внимание, а всъщност всяка четвърта жена у нас е жертва на тормоз. Ние от AVON се надяваме с направеното дарение и кампанията „Говори открито“ да допринесем не само за по-добрата грижа за жертвите, но и да им дадем смелост да потърсят помощ, защото не са сами”. С тези думи Юлия Златанова, специалист PR и реклама на AVON за България, Албания и Македония, официално връчи дарението на Петя Петрова - управител на „Български център за джендър изследвания”, клон Хасково, член на Алианса.

Въпреки официалното откриване на сградата на новия кризисен център в Димитровград през октомври, той все още очаква финансиране и не е стартирал дейност. С капацитет за настаняването на общо 12 човека - жени и техните деца, подслонът се нарежда сред кризисните центрове с най-голяма вместимост в страната. В него с жертвите на насилие ще работят психолози, юристи и социални работници, които ще оказват защита, професионална грижа и подкрепа на пострадалите жени и деца.

Кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ целогодишно набира средства чрез продажбата на благотворителни продукти от синята серия на AVON. 100% от приходите се събират във фонд, с който Компанията за жени подкрепя основния си партньор - „Алианс за защита от насилие, основано на пола”. Тази година кампанията преминава под надслов „Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!” и цели да подаде ръка на жертвите на тормоз, да ги призове да покажат своята непримиримост към проявите на насилие и да потърсят помощ. Центровете на Алианса в цялата страна са винаги готови да откликнат и осигурят подслон, юридически и психологически консултации. Всички контакти на организации, членове на Алианса, са поместени на сайта www.alliancedv.org, който насочва към най-близкия до жертвата кризисен център.

За да подкрепите кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“, поръчайте благотворителен продукт на своя представител или онлайн на AVON.BG.