Изследванията показват, че жените, които са родили последното си дете след 33-тия си рожден ден е два пъти по-вероятно да доживеят 95 години в сравнение с жените, които са родили децата си до 29-годишна възраст.

Певицата Гуен Стефани най-вероятно ще бъде столетница, тъй като е на 45 години и е майка на три деца, едното от които е бебе. След 40-годишна възраст родиха деца Холи Бери, Никол Кидман, Марая Кери, съпругата на Джон Траволта Кели Престън. Това даде повод в Холивуд да се говори, че що се отнася до децата, 40-те са новите 30.

Снимки на звездите по време на бременността им >>

Водещият автор на проучването д-р Томас Перлс от Медицинския център на Бостънския университет в САЩ подчерта, че тези констатации не означават, че жените трябва да отлагат раждането.

"Разбира се това не означава, че трябва да чакате години за дете, за да подобрите шансовете за по-дълъг живот. Естествената способност на една жена да роди дете в по-късна възраст, вероятно показва, че репродуктивната система на тази жена остарява по-бавно и затова и останалата част от тялото остарява по-бавно", обясни специалистът.

Изследователите са анализирали данните от социалните и генетични изследвания на 551 семейства, в които има много дълголетници. Учените определили възрастта, на която 462 жени родили последното дете и изчислили колко дълго живеят тези жени. Разкритията показват, че жените могат да бъдат движещата сила в развитието на генетичните вариации, които забавят процеса на стареене. Ако една жена роди по-късно, значи притежава ген, който може да бъде предаден на следващото поколение и така по естествен път да се увеличи продължителността на живота. Това обяснява факта защо 85% от хората, доживели 100 години, са жени, а само 15% са мъже.