На първо място в класацията е полската химичка Мария Кюри, която е първата жена, носителка на Нобелова награда. Всъщност тя има две Нобелови награди. На второ място е британската медицинска сестра Флорънс Найтингейл, а трета е британската премиерка Маргарет Тачър. Суфражетката Емелин Панкхъртс и Майка Тереза също попадат в челната петица.

Не са пропуснати и британските кралски особи. Кралица Елизабет II, принцеса Даяна, кралица Виктория и Елизабет I попадат в топ 20.

Анкетата е проведена сред 2000 пълнолетни британци, според които най-ценното качество на жените от списъка е това, че те не са се страхували да подложат на изпитание убежденията на времето си. Две трети от анкетираните смятат, че младите жени днес нямат личности, от които да се вдъхновяват, а 8 на всеки 10 тийнейджъри се възхищават на съвременните знаменитости твърде много.

Проучването е част от поредица филми, свързани с психологията. В сериите актьори в образите на дамите от класацията ще легнат на дивана на психолога за преглед. "Няма съмнение, че жените в тази класация са променили света и ще продължат да вдъхновяват хората. Актьорите в ролите ни помагат да видим какво тези невероятни жени са искали да споделят с психиатъра, ако имаха шанс. Само част от тях са Маргарет Тачър, кралица Елизабет I и Жана д`Арк", казват авторите на изследването.

В класацията попадат още имена като Ане Франк, Индира Ганди, Мерилин Монро, Джейн Остин, Коко Шанел, Мария-Антоанета, Опра Уинфри, Хилари Клинтън, Малала Юсафзай, Одри Хепбърн, Мишел Обама и херцогинята на Кеймбридж Катрин Мидълтън.

Вижте снимки >>