Целта е популяризирането на реставрираните през последните години обекти.

Селекцията от 12 сгради от Габрово, Трявна, Русе, Велико Търново, село Белчин, Варна, Пловдив и София се надпреварват за голямата награда, съобщават от "Нова".

Гласуването се провежда до 10 декември на emblematichnitesgradi.com, където може да видим и 360-градусова панорама на всяка сграда.

Най-много гласове към момента е събрал театралният комплекс Доходно здание в Русе. Най-малко гласове е получила Националната опера.

Останалите претенденти от София са и шедьоври като Боянската църква, музеят под базиликата Света София, Народният театър и Националната художествена галерия.

В надпреварата влизат Априловската гимназия в Габрово - люлката на българското светско образование, Драматичният театър във Варна, построен с безпрецедентна дарителска кампания за времето си, събрала за по-малко от месец 1 милион лева. Участва и Малката базилика в Пловдив, открита случайно при изграждането на панелен блок.

За победата се борят и Славейковото школо в Трявна - едно от първите светски училища у нас, единственият оцелял във Велико Търново хан - Ханът Хаджи Николи, построен от Колю Фичето, както и старинното селище Цари Мали Град в село Белчин.