Момчето е загубило 60% от зрението на двете си очи в резултат на "ефекта на отражение, докато се забавлявало да уцели огледало", се посочва в комюнике на австрийското болнично заведение, в което е лекувано детето.

Пойнтерът, китайско производство, купен от голям сайт за търговия по интернет, е бил представен като продукт от категория 2, ниво, принципно толерирано в ЕС, но което "може да предизвика сериозни увреждания на ретината на окото за по-малко от 0,25 секунди", се посочва в комюникето.

Лазер пойнтерите, които са много харесвани от подрастващите, са класирани в четири категории в зависимост от мощността им, която е определяща за тяхната опасност. Само първите две категории са разрешени за продажба в страните от ЕС.

С наближаването на празниците австрийската клиника иска да предупреди за опасността от тези устройства, които се продават свободно, без да са издържали тестове съгласно европейските норми, и които биват предлагани в измислена категория, какъвто е бил случаят с пострадалото момче.