Те показват значително увеличаване на свързаните с играчки инциденти през последните 25 години.

Изследователи от Педиатрията в Кълъмбъс, Охайо, сравнили и анализирали данни за свързани с играчки посещения на малчугани в интензивните отделения на болници. Оказва се, че между 1990 г. и 2011 г. близо 3,4 милиона деца в САЩ са били лекувани заради свързани с играчки наранявания. Регистрирано е 61-процентно увеличаване на инцидентите в сравнение с данните от 1990 г. до 2001 г.

Най-опасни са играчките, които децата карат - тротинетки, велосипеди с три колела, задвижвани от двигатели автомобили. 35 % от нараняванията и 43 на сто от посещенията в интензивните отделения са свързани с тях.

Топките са причина за 9,9 на сто от нараняванията. Оръжията играчки нараняват децата по-рядко, отколкото можеше да се предполага - в едва 3,4 а сто от случаите. В дъното на своеобразната класация са мултимедийните игри.

Как се стига до инцидентите?

В 45 на сто от случаите децата падат от играчките. 22 % от инцидентите са свързани със сблъсък, а в 11 % - с поглъщане на чуждо тяло.

Случайните наранявания с играчка стават най-често на двегодишна възраст. Броят на момчетата, които заради играчка посещават спешно отделение на болница, е два пъти по-голям от този на момичетата.
Тази разлика между момчета и момичета изчезва към 17-годишна възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Pediatrics.