По Коледа е обичайно хората да хапват повечко и да наддават на тегло. И докато за повечето индивиди това не е проблем, според резултатите от ново проучване над 50 процента от жените се чувстват по-дебели от всякога около коледните празници, което ги кара да изпитват неприязън към тях и да си търсят извинения да не участват в честването им.

Заради липсата на увереност близо една на всеки пет жени си намира извинение, за да се "измъкне" от празнично парти или социално събитие. Осемнайсет процента от дамите директно отказват покани за празнични чествания, защото не се чувстват добре в "кожата си", а 15 процента се преструват на болни, за да си спестят появата сред обществото.

Проучването разкрива още, че само 27 процента от жените вярват, че настоящото им тегло е идеалното. Сред тези, които не са доволни от външността си, 47 процента казват, че недоволството влияе пряко върху самочувствието им. Запитани защо смятат, че теглото им не е идеално, 39 процента от дамите посочват липсата на достатъчно воля, за да го поддържат в норма, 26 процента признават, че не са в състояние да се придържат към диети или здравословен начин на живот, а 14 процента се оправдават с високите цени на здравословните продукти.