Той се е разхождал в неделя сутринта в кантона Тургау, североизточната част на Швейцария, когато изпаднал в безсъзнание. Откаран е незабавно в болница в Мюстерлинген, но връщането му към живота е било невъзможно. В 16:25 ч. големият музикат е издъхнал. Диригентът Фреди Бургер заяви, че е "шокиран и изумен от внезапната смърт на приятеля и великия творец". Последният им триумфален концерт бе на Халенщадион в Цюрих на 7 декември, се казва в изявление, цитирано от АПФ.

Юргенс по рождение е австриец. Той има швейцарско гражданство от 2007 г.  От малък започва да се занимава с музика – пиано, вибрафон, композиции. Първият му хит като композитор е "Reach for the Stars", изпят от Шърли Беси.

След повече от половин век в шоу-бизнеса Удо Юргенс има зад гърба си над 100 милиона продадени плочи, повече от 900 написани от него шлагера, 2000 концерта, изяви в киното, телевизията. Неуморимият австрийски певец и композитор пя през ноември в Stage-Theater, знаковото място на Потсдамския площад в столицата Берлин.