Музикантът е починал в дома си в Крофорд, щата Колорадо, където живееше през последните двайсет години години със съпругата си Пам, заяви агентът му Бари Маршал, цитиран и от БТА.

Новината за кончината на певеца беше потвърдена и от Sony Music в официално съобщение.
 
"Джон Робърт Кокър, познат сред приятелите, музикалната общност и почитателите си от цял свят като Джо Кокър, почина на 22 декември 2014 г. след тежка битка с рак на белите дробове", пише в съобщението на Sony.

Джо Кокър е роден на 20 май 1944 г. в Шефийлд. Световният му успех като блус и рок-изпълнител започва през 1964 г. и продължава десетилетия. Той е автор на близо 40 албума. През 2007 г. е награден с Ордена на Британската империя от Кралица Елизабет II.

Кариерата на Кокър продължи повече от 40 години. Той стана известен първоначално с кавъра на песента на Бийтълс "With a Little Help From My Friends", а баладата му "You Are So Beautiful" се изкачи на върха на Топ Тен за 1975 г.

Рокерът с дрезгавия глас достигна върха на музикалните класации през 80-те години с "Up Where We Belong", изпълнена в дует с Дженифър Уорнс.

Кокър ще остане в музикалната история и с хитове като "You Can Leave Your Hat On" и "When the Night Comes."

Списание "Ролинг стоун" постави Джо Кокър на 97-о място в списъка на най-големите певци в историята на съвременната музика.