Шоколад не трябва да се дава на кучетата, защото за тях е токсичен. Не всички знаят това, но дори течният шоколад нутела трябва да бъде изхвърлен от менюто на домашните любимци. Защото не се усвоява правилно нито от организма на кучето, нито от този на котката.

Това се дължи на молекулата теобромин, която се съдържа в какаото и следователно в шоколада. Тя става опасна за здравето, когато големи количества от нея са складирани в черния дроб. Около 12 грама теобромин се съдържат в черния шоколад, двойно по-малко количество - в млечния шоколад, а съвсем малки количества - в белия шоколад.

За хората теоброминът е безопасен, тъй като човешкият организъм успява бързо да го разгради. На кучетата обаче са нужни 20 часа, за да се освободят от тази молекула. Тя може да се натрупа в черния им дроб и да предизвика отравяне, ако големи количества шоколад са погълнати наведнъж.

Сред симптомите са повръщане, диария, тахикардия, конвулсии. Същото е в сила за котките. Те обаче са по-малко привлечени от шоколада в сравнение с кучетата, защото не усещат сладкото с езика си, макар да има и изключения, допълват от БТА.