Маестрото още в началото влезе в тон с доброто настроение на присъстващите, като приключи пиесата "Перпетуум мобиле" обръщайки се към зрителите с "И така-нататък".

Традиционният концерт бе предаван от телевизиите на 90 страни. Зубин Мета пожъна голям успех, като дирижира за пети път Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

"Не можех да си представя по-голяма чест за мен", сподели 78-годишният маестро, роден в Бомбай и изучил диригентското изкуство в австрийската столица.

Зубин Мета се присъединява към тесния кръг величия, дирижирали пет пъти култовите виенски новогодишни спектакли. Преди него тази чест се падна единствено на Вили Босковски, Клеменс Краус и Лорин Маазел.

И тази година новогодишната програма беше съставена от валсове, полки и маршове на Йохан Щраус-баща /1804-1849/ и на трите му сина - Йохан /1825-1899/, Йосиф /1827-1870/ и Едуард /1835-1916/.

Миналогодишният новогодишен концерт на Виенската филхармония под диригенството на Даниел Баренбойм отдаде почит на вековния юбилей от избухването на Първата световна война. Тази година Мета и оркестрантите се прекланят пред силата на знанието и 650-та годишнина от основаването на Виенския университет и на 200-та годишнина на Техническия университет. Филхармонията им посвети "Студентски валс" и пиесите "Ускорения"