Според учени от университета на Шефилд бебетата запомнят най-добре преди да заспят. Затова четенето на приказки преди сън е много важно за тях.

Бебетата спят най-много в сравнение със всички други периоди от човешкия живот. Въпреки това за ролята на съня през първата година от живота се знае изненадващо малко, изтъкват авторите на изследването от университета на Шефилд и университета на Рур в Бохум.

Учените са работили с 216 деца на възраст от 6 до 12 месеца. Те са ги учели на нови умения при игра с кукли за ръка. Половината от бебетата засипвали до четири часа след упражнението, а останалите въобще не заспивали или само придрямвали до 30 минути. На следващия ден бебетата, които спели здраво, се представяли много по-добре. Тези, които въобще не заспали, не помнели нищо.

Според други специалисти обаче времето преди сън не е добро за заучаване, защото тогава децата са уморени. "Данните показват, че сънят след обучение е полезен, но не и че сънливостта по време на обучението е полезна", коментира проф. Дърк-Ян Дайк от университета на Съри, който не е участвал в изследването.