Незаразните болести като сърдечносъдови заболявания, диабет, белодробни болести и някои видове рак са причинили смъртта на 38 000 000 души по света през 2012 г., като 16 000 000 са под 70-годишна възраст. Според авторката на доклада Шанти Мендис тези болести са причинени от нездравословните навици като пушене, злоупотреба с алкохол и прекомерна консумация на мазнини, сол и захар.

"Не умират хиляди, умират милиони, всяка година на 30, 40, 50 и 60 години, а не на 80 или 90 години. Не е за вярване, че това не е забелязано", каза тя пред журналисти преди публикуването на доклада.

82 на сто от тези смъртни случаи се срещат в страни с ниски и средни доходи, а повечето от тях могат да бъдат предотвратени само с малки инвестиции, установи доклада.

Милиони хора биха могли да бъдат спасени, ако през следващото десетилетие светът инвестира 1,2 млрд долара всяка година, което прави 1–3 долара на човек за популяризирането на здравословните навици.

Днес около 6 000 000 души умират преждевременно всяка година поради тютюнопушенето. 3 300 000 смъртни случаи са свързани със злоупотребата с алкохол, 3 200 000 с липсата на физическа активност и 1 700 000 с прекалената употреба на сол.

42 000 000 деца под 5-годишна възраст са затлъстели, а около 84 на сто от младежите не се упражняват достатъчно.

Прости и достъпни стъпки като забраната за реклама на алкохол и тютюневи изделия и облагането с данъци на храни и напитки, които съдържат големи количества сол и кофеин, вече са се доказали като успешни в редица страни. В Турция, например, забраната за реклама на тютюневи изделия в комбинация със значително високи цени и предупреждения са намалили броя на пушачите с 13.4 на сто от 2008 г. В Унгария високите данъци върху нездравословните храни и напитки са довели до спад на продажбите на "бързата храна" с 27%.

Докато някои страни отчитат прогрес, повечето изостават от целите за 2015 г., заяви СЗО, предупреждавайки, че бездействието ще има последици с широк обхват.

"Когато хората се разболяват и умират в разцвета на силите си, производителността страда и разходите за лечение на заболявания могат да бъдат опустошителни", заявиха от здравната служба на ООН.

Изчисленио е, че ако не се направи нищо за подобряване на положението, случаите на преждевременна смърт от незаразни болести ще струва 7 трилиона долара на глобалната икономика през следващото десетилетие.
ИЗБРАНО