Тази година в рамките на феста ще бъдат показани 123 филма от близо 30 страни, планирани са 106 филмови премиери, съобщиха ТАСС и Франс прес.

За селекция пред комисията на фестивала бяха представени 12 000 ленти - 4000 пълнометражни и 8000 късометражни.

Фестивалът бе открит от неговия основател, актьора Робърт Редфорд. Той заяви, че когато всичко започнало преди 31 години, изобщо не си е представял, че фестивалът ще придобие толкова големи мащаби и ще стане толкова популярен. По думите му, едно нещо обаче остава непроменено - "Сънданс" бе и ще бъде форум за показване на филми на млади и експериментиращи творци, които работят извън пределите на Холивуд.

"Този фестивал е замислен така, че да покаже разнообразието в света, възползвайки се от промените" - поясни Редфорд. "Именно разнообразието е силата, която тласка напред нашия свят. Всичко се променя. Променят се и показваните тук филми. Те разкриват какво въздействие оказват промените върху нашия живот и обществото, в което живеем."

Редфорд отбеляза, че сегашното ниво на фестивала е по-високо, отколкото се е предполагало, и е надхвърлило всичките му очаквания. Той подчерта, че основаният от него фестивал продължава да защитава свободата на словото.

"Атентатът срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" бе като алармен сигнал - каза Редфорд. "Смятам, че има атака срещу свободата на словото на много места, не само в Париж."

Той увери, че фестивалът "Сънданс" ще бъде "сигурно" място за независимите кинодейци. "За нас свободата на словото е от съществено значение", увери 78-годишният актьор.

Сред филмите в програмата на фестивала до 1 февруари са "Какво се случи мис Симоне?", проследяващ живота на легендарната джаз певица Нина Симоне, и "Как да променим света", посветен на основаването на организацията "Грийнпийс", както и документалната лента "Бронзът", която разкрива трудния живот на бивша шампионка по гимнастика.

В рамките на фестивала, който Редфорд е кръстил на легендарния филм от 1969 г. "Буч Касиди и Сънданс Кид", често се показват филми с участието на бъдещи звезди на киното или ленти, за които ще се говори в целия свят. Филмите "Юношество" и "Камшичен удар", които участват в надпреварата за "Оскар"-ите, бяха показани първо на фестивала "Сънданс" миналата година.

Тази година бележи също завръщането на Редфорд на големия екран - във филма "Разходка в гората", адаптиран по едноименната книга на Бил Брайсън. Редфорд е копродуцент на филма и освен това изпълнява ролята на Брайсън. Партнират му Ник Нолти и Ема Томпсън. Редфорд първоначално искал да ангажира Пол Нюман за ролята на Брайсън, но актьорът с митичните сини очи отхвърлил предложението заради влошено здраве, преди малко по-късно да си отиде от този свят. В конкурсната програма са включени филми със Сара Силвърман, Майкъл Фасбендер, Крис Пайн, Чиуетел Еджиофор и Никол Кидман.