Това показва проучване на организацията Инсайт България. Само 15 % от младежите се радват на взаимно доверие в отношенията с родителите си.

Липсата на открит разговор между двете страни често води до загуба на доверие, подозрения и наказания, налагани от родителите към техните деца.

Възрастните често избягват директна кокуникация с младежите, като не търсят пряко в разговор причините за определен тип поведение или реакция на тийнейджърите, а предпочитат по-лесния вариант – демонстрират недоволство, поставят правила и органичения и по този начин се превръщат във враг на собственото си дете.

Попитани каква е причината да загубят доверие във своите родители, българските тийнейджъри отговарят: шпиониране на личния живот, усещане за предаване на доверие, демонстрация на неуважение, налагане на усещане за вина или страх, демонстрация на липса на знание и злепоставяне, липса на откровеност и споделяне.

Тийнейджърството е период, в който човек открива себе си, изследва нови и вълнуващи моменти от живота. Тези пътувания на самоосъзнаване са дълбоко лични и много важни за всеки млад човек. Завишената чувствителност, която младежите усещат в личния си живот, се засилва от страха и несигурността, които чувстват по отношение на това кои всъщност са те и в какво се превръщат. Фактът, че започват да усещат себе си като зрял, отговорен индивид, със собствено мнение, интереси, цели и желания, изисква уважение към личния им свят от страна на родителите.

Те често не усещат момента, в който трябва да демонстрират уважение към своето дете и да се обръщат към него като към възрастен.