Допълнителният спектакъл е "Дон Кихот" - на 12 февруари от 19 часа в зала 1 на НДК.

Спектакълът по музика на Минкус, постановка на Мариус Петипа и хореография на Александър Горски е в редакцията на Гедиминас Таранда, художествен ръководител на групата.

За балета "Лебедово езеро" на 10 февруари и "Болеро" и "Кармина Бурана" на 11 февруари има ограничен брой билети на касите на НДК и в мрежата на Eventim, посочват от музикално-продуцентската компания "Жокер медиа", съорганизатор с фондацията "Евразия - 2014". Зрителите, които си купят билети за първите два спектакъла, получават отстъпка от 10 лв. за "Дон Кихот".

Идеята за Имперския руски балет възниква по време на юбилейните гастроли на Мая Плисецкая в Япония по програма на солиста на "Болшой театр" Гедиминас Таранда.

Името е реверанс към паметта на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на театрите "Болшой" и "Мариинский", където се заражда руската балетна школа. Името е и знак на признателност към слизащите от сцената балетни "императори", творците, донесли славата на руския балет.

С трупата работят звезди
като Мая Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижката опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинския театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко (Болшой театр), Владимир Малахов и Джулия Кент (Американския балетен театър), Тамие Кусакари (Япония).

Това е единственият частен балет, който въпреки трудностите по време на "перестройка"-та не само оцеля, но стана прочут в целия свят, отбелязват организаторите.

Класическите спектакли от последните години, поставени от Имперския руски балет, са в "Златния фонд" на световното балетно изкуство - "Ромео и Жулиета" на Прокофиев, "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", "Спящата красавица" на Чайковски, "Кармен" на Бизе-Шчедрин, "Валпургиева нощ" на Гуно, "Болеро" на Равел, "Половецки танци" от операта "Княз Игор" на Бородин, "Шехеразада" на Римски-Корсаков, кантата на Карл Орф "Кармина Бурана" и други.