Той е и първият дизайнер на мъжко облекло, който печели тази награда. Като част от отличието Симон представи колекцията си на модно шоу в рамките на седмицата на модата в Стокхолм. Освен възможност за тази изява, младият дизайнер получава парична награда в размер на 50 000 евро и шанса да усъвършенства определени модели от своята колекция, за да влязат за продажба в избрани магазини на H&M и онлайн през есента.

Бях смаян, когато съобщиха, че съм победител. Наградата H&M Design Award означава много за мен точно сега, в началото на моята кариера. Не мога да си представя как бих могъл да създам своя собствена марка без нея. Самата колекция бе създадена за мъже, но е прекрасно да я виждам адаптирана за жени“, споделя Симон Ли.



„Мисля, че Симон е невероятно талантлив дизайнер. Беше безупречен по време на конкурса: направи чудесно проучване, използва платовете като един наистина завършен дизайнер и успя да предложи интересен дизайн“, казва Луела Бартли, главен дизайнер в Marc by Marc Jacobs и член на журито.

Симон е роден в Хонконг, но в момента живее в Ню Йорк. Той бе избран от международното жури по време на конкурс в Лондон измежду кандидати от цял свят. В новаторската си колекция той създава пластове от органични и синтетични тъкани и използва пластмаса и картон, за да изгради форми в преувеличени размери, които стоят на определено разстояние от тялото. Въпреки нестандартната им конструкция, моделите са своеобразни облекла, които успяват да демонстрират напредъка при кройките и формите в мъжката мода. Моделите на Симон са вдъхновени от документалния филм „Децата от Ленинградски“ и за да създаде един наистина оригинален албум за колекцията си, той решава да предприеме дълго пътуване до Русия.

Жури:
Луела Бартли, главен дизайнер в Marc by Marc Jacobs
Лусинда Чеймбърс, моден редактор на британското издание на списание Vogue
Паула Голдщайн ди Принчипе, творчески директор
Томи Тон, визуален журналист
Анджело Флакавенто, моден критик на свободна практика
Джъстин О’Ший, директор по изкупуването за MyTheresa.com
Лили Алън, певица и композитор
Ан-Софи Йохансон, главен дизайнер, New Development, H&M
Маргарета ван ден Бош, творчески консултант, H&M