За нас, това е грубо нарушение на Конвенцията за правата на детето на ООН и е недопустимо който и да било религиозен водач да насърчава удрянето на деца, реагираха от Национална мрежа за децата.

Ето го цялото писмо, изпратено до Ватикана и Българската католическа църква:

Ние от Национална мрежа за децата, която е обединение от 127 организации сме изключително разтревожени от изказването на Папа Франциск, който недвусмислено заявява в своя реч, че е допустимо родителите да удрят дете с възпитателни цели.

За нас това е грубо нарушение на Конвенцията за правата на детето на ООН и е недопустимо който и да било религиозен водач да насърчава удрянето на деца. Всяко физическо наказание, в това число и шамарът, и пошляпването, са форма на насилие върху детето и предизвикват физическа болка и психическо страдание.

„Родителите трябва да имат възможност да коригират неправилното поведение на детето чрез налагането на определени разумни санкции, като вземат предвид способността на детето да ги осъзнае като коректив“, казват от Ватикана.

Има много позитивни възможности и начини, които родителите могат да използват при коригирането на неправилното поведение на детето, но най-вредното е удрянето му и то най-вече от страна на родителите, които са най-близките за него възрастни хора. 

Ние живеем в ера, в която отдавна възрастните сме заклеймили физическата саморазправа за разрешаване на проблемите помежду си. Защо трябва да прилагаме тези остарели методи върху най-беззащитните? Защо се налага ние възрастните да възпитаваме с физическа сила и принуда?  Не можем да помогнем на някого „да израсне и узрее“, ако подходът ни към него е унизителен и доминиращ. Редица изследвания показват, че телесното наказание има негативен ефект върху детето.
Няма нищо достойно в удрянето на децата, а напротив това увеличава страданието и води до порочен кръг, в който този модел се възпроизвежда от поколение на поколение.

Боят учи, но само на лоши неща!

Национална мрежа за децата 
11 февруари 2015 г.