Шведски учени установиха, че когато семейството мие съдовете на ръка, рискът децата да развият алергия е с 40 процента по-малък в сравнение с домовете с миялни машини.

Обяснението вероятно е, че при традиционния начин на почистване по чиниите остават бактерии. Това е полезно, защото закалява децата. Резултатите от изследването подкрепят т.нар. хипотеза за прекалената хигиена. Според нея излагането на децата на микроби в най-ранна възраст стимулира имунната им система и това може да намали риска те да развият алергии.

Миенето на съдовете на ръка е свързано и с други фактори на начина на живот, които също могат да увеличават излагането на микроби, каза ръководителят на изследването д-р Бил Хеселмар от университета на Гьотеборг. Такива семейства обикновено са с по-ниски доходи и пренаселена жилищна площ. Всички те са свързани с намален риск от алергии.

Предишни изследвания показаха, че децата, започнали живота си на село и с повече братя и сестри, както и живеещите в развиващи се държави, страдат по-малко от алергии.