Това може да доведе до революция в борбата с рака. Молекулата умъртвява ракови стволови клетки, които са резистентни към химио- и радиотерапия и са в основата на появата на метастази.

"Тази стратегия може да бъде от съдбоносно значение, като се има предвид, че в редица случаи именно рецидиви на болестта предизвикват смърт", отбеляза Кристоф Жинестие от Онкологичния център в Марсилия, Франция.

Медици от фирмата "Бостън байомедикъл" установиха, че молекулата BBI608 блокира развитието на стволови клетки на десетина вида рак, като същевременно избягва онези клетки, които регенерират кръвта. Досега нито едно лекарство, ползвано при химиотерапия, не бе успяло да спре разпространението на тези клетки.

Без да показа признаци, че е токсична, молекулата BBI608 блокира появата на метастази на два вида рак у мишки. Окуражаващите резултати накарали фирмата да започне предварителни клинични опити с пациенти, засегнати от различни видове нелечим рак. И в този случай били регистрирани изненадващи примери за отстъпление на болестта след лечение с BBI608 и медикамент, ползван при химиотерапия.

В момента се извършва по-широкомащабно изследване с пациенти, засегнати от колоректален рак.