Нионго носеше роклята с 6 хил. перли на стойност 150 000 долара във вечерта на Оскарите. Веднага след края на церемонията роклята изчезна от хотелската стая на кенийската актриса.

"Роклята, която беше намерена, в голяма степен прилича на откраднатата", съобщи Никол Нишида, говорител шерифския департамент на окръг Лос Анджелис. Нишида не уточни "как", "къде", "кой" и други подробности.

От сайта TMZ твърдят, че откраднатата рокля на носителката на "Оскар" е върната в хотелската й стая два дни, след като е извършена  кражбата. Крадецът се е свързал с тях и им е казал, че роклята е фалшификат и иска да я върне.
След това сътрудници на сайта са се свързали с полицията и са предали на служителите на реда информацията за това къде се намира фамозният тоалет.

Перлената рокля е създадена от бразилския дизайнер Франсиско Коста, креативен директор на женската секция на модна къща "Калвин Клайн". Скъпата одежда изчезна от стаята на Нионго в хотел London West Hollywood.

Лупита Нионго беше обявена за звездата с най-хубаво тяло за 2014 г. от читателите на списание "Фитнес". През същата година тя взе Оскар за поддържащата роля във филма "12 години в робство"