Абсурдно голям брой потребители на интернет спорят за цвета на роклята. Фотосът на тоалета беше постван в сряда в уебсайта за споделяне на снимки Tumblr от потребител, който използваше прякора "swiked", пише агенция Ройтерс.

Но дебатът се разгоря истински едва когато информационният сайт Buzzfeed призова хората да се произнесат какъв според тях е истинският цвят на роклята. "От днес нататък човечеството ще бъде разделено на две. На синьо и черна и на бяло и златна половинка!", коментира американската актриса Елън де Дженерис.

Популярната американска певица Тейлър Суифт написа в страничката си в Туитър, че "явно има някакъв трик, но че и за слепите е видно, че тоалетът е издържан в синьо и черно!" На нейна страна застана и Джъстин Бийбър.

Коренно противоположното мнение пък застъпиха актрисата Кат Денингс, състезателят по американски футбол от "Ню Йорк янкис" Джейкъби Елсбъри и Ким Кардашиян, които заложиха на бяло-златистия вариант. Но пък съпругът на Ким, Кание Уест, премина към противниковия лагер, като съзря черно-синьото в тоалета.

Разгорещеният дебат обхвана 22 милиона души в сайта на Buzzfeed, без спорът да може да бъде решен. По този повод беше организирана и специална анкета. Броят на респондентите, видели роклята в бяло и златисто, се оказа преобладаващ - 72 на сто.

Специалистите обясняват коренно различното възприятие на фотоса от специалното изкуствено синьо осветление, при което е била заснета дрехата. То е склонно да подмами мозъка. Но не е ясно все още защо се появяват тези драстични разлики при интерпретирането на цветовете.