Пансексуалните хора не са нито хетеросексуални, нито хомосексуални, нито бисексуални. Представката „пан” идва от гръцки и означава „всичко” или „всеки”. И все пак идеята на пансексуалността не е да „обичаш всичко, което се движи”, пише "Монитор". Тук не става въпрос за сексуална „всеядност” и разпуснатост. Просто полът не играе никаква роля при избора на партньор. Тази нова група се интересува единствено от личностните му качества, общи идеали и емоции, получавани от общуването с него.

Според сексолога Ники Голдстийн популярността на новия термин се дължи на факта, че съвременните млади хора обръщат много повече внимание на собствената си полова ориентация и се замислят върху нюансите ѝ по-внимателно от предишните поколения. Tипични представители в Холивуд са звезди от поколението на 20-годишните, което е в унисон с теорията на му.

23-годишната Шайлийн Уудли, звезда от хитовия тийнейджърски филм „Дивергенти”, е един от най-ярките представители на пансексуалните. През 2014-а тя обяви, че "се влюбва във хората заради това какви са, а не какъв е полът им”. Тогава Уудли не беше разбрана правилно от повечето си фенове, които помислиха, че просто е признала бисексуалността си. По-късно актрисата се принуди да разясни какво всъщност има предвид.

22-годишният Джош Хътчерсън
от „Игри на глада” призна в интервю за сп. Out Magazine: „Точно сега аз съм 100% хетеросексуален. Но кой знае? Може след година да се запозная с някое момче и да установя, че ми харесва.”

23-годишната рапърка Ейнджъл Хейз, която е гадже с модела Айрланд Болдуин (дъщеря на холивудските звезди Ким Бейсингър и Алек Болдуин) също изказа сходно мнение: „Любовта няма граници. Ако някой успее да ме накара да чувствам, да се смея... значи мога да бъда с него. Все едно ми е какъв е, дори да е хермафродит.” Тя добавя: "Аз не съм хомо, аз не съм би, аз не съм хетеро. Мен това изобщо не ме интересува. В края на деня просто искам да бъда с някого, който е на една вълна с мен.”

Вижте снимки на пансексуалните звезди >>

Според някои пансексуалността е просто удобен термин за онези звезди, които не искат открито да признаят хомосексуалността си. Жестоките закони на Холивуд повеляват да не се поверяват роли в романтични драми на актьори, който са гей. Според слухове именно заради това актьорът Мат Бомър не е получил главната роля в „Петдесет нюанса сиво”.

Рупър Еверет нееднократно е казвал, че признаването на  собствената му сексуалност е разрушило кариерата му. Той съветва младите актьори да премълчават хомосексуалността си, ако искат да получават големи роли, а не „да се задоволяват с трохите”.

В този смисъл пансексуалността дава удобна възможност да се определиш не като гей или хетеросексуален, а просто като широко скроен съвременен човек.