В продължение на 12 години момчето е било неподвижно. В момента Николай Георгиев се придвижва с патерици, пише "24 часа".

За близките му това е голям успех, защото по-рано го носели на ръце. Според майка му д-р Светлана Георгиева на сина й много помогнали безплатната рехабилитация, физиотерапия и електростимулация, осигурена в пловдивска болница.

"Синът ми се появи на бял свят в седмия месец с тегло 1,2 кг. Акушер-гинеколозите не даваха никаква надежда за живота му. Казваха ми, че ще умре, а за една майка тези думи са отрова", разказва д-р Георгиева.

Цели 2 месеца бебето й престояло в кувьоз, а тя била убеждавана да го изостави, тъй като трябва да се грижи и за по-голямото си дете. Светлана обаче категорично отказала да даде сина си в социална институция.

По думите й, с нейните молитви и усилията на специалистите детето оцеляло. Родителите не се предали и когато се установило, че има церебрална парализа. След хирургичната интервенция момчето започнало да стъпва.

"Надявам се скоро да хвърля патериците. Тренирам плуване и карате", обяснява Ники.

Той се готви да издаде втора стихосбирка. Първата - "Измисли звезда", е отпечатана на 1 юни м.г.

"Започнах да пиша на 9 г. Тогава изобщо не можех да ходя и със семейството ми водехме битка с болестта. Затова и озаглавих най-ранната си творба "Победи", разказа ученикът.

На тържествената церемония за "Българската Коледа" през 2007 г. в Гербовата зала на президентството той разплакал всички присъстващи с "Когато си на дъното" на Дамян Дамянов и със свои стихове.