До този извод са достигнали група изследователи от Brigham Young University, които публикуват своето проучване в специализираното издание Perspectives on Psychological Science.

Тези учени са анализирали медицински данни на близо три милиона души на различна възраст, и са изяснили, че липсата на социални контакти представлява сериозен допълнителен риск за живота. Те също така са стигнали до извода, че връзката между самотата и опасността от смърт след младежите е по-силна отколкото при възрастните хора.

"Днес самотата печели терен и ние предсказваме в бъдеще възможна епидемия от самота", заяви един от авторите на изследването - Тим Смит.

Самотата и социалната изолация може да изглеждат не така, както обикновено си ги представяме. Даден човек може да контактува с много хора, но въпреки това да се чувства самотен, посочват изследователите.

Според Тим Смит резултатите от изследването показват, че междуличностното общуване, атмосферата на доверие и емоционална връзка между хората влияят не само психически, но и физически на състоянието на човека.