Преди хиляди години, аборигените от източното крайбрежие на Австралия, открили по влажните склонове на Голямата вододелна планина безценно съкровище. В гъстите тропически гори, виреело красиво вечнозелено дърво, което давало плод - малки кафяви орехчета. Костеливите и трудни за разчупване черупки, криели под зелената си мека обвивка, питателна и вкусна храна, която нарекли „семенцата на живота“.

„Киндал-киндал“ е първото название, свързано с безценната ядка. Днес е популярна като макадамия (австралийски орех), наричана още и „царицата на ядките“. Известността си дължи на шотландския химик Джон Макадам (1827 – 1865 г.), който първи култивира тропическото дръвче. През 1882 г. макадамията е пренесена в Хавай, където намира подходяща среда - климат и плодотворна почва за развитие. Екзотичните острови са най-големия производител на безценната ядка в света. Сред останалите места по света, където се отглежда макадамията, се присъединяват Нова Зеландия, Кения, Бразилия, Коста Рика, Израел и САЩ.

Маслото добивано от макадамията чрез студено пресоване е популярно и с названието „течно злато“. Високото съдържание на мононенаситена палмитолеинова киселина (Омега 7) го превръща в ценна съставка в грижата за кожата и косата. Маслото от макадамия съдържа до 85% мононенаситени триглицериди, които имат силно антиоксидантно действие и защитават клетъчната мембрана. То също така е богато на протеини и витамини, лесно попива в корена на косъма, подхранва и придава мекота и блясък.

Благодарение на полезните си свойства, макадамията беше включена в новата обогатена формула на Aroma Color. Трайната боя за коса осигурява най-добрата грижа по време на боядисване - равномерно покритие на косъма от корените до върха, плътен цвят и блясък.


Aroma Color. Твоята коса. Твоята сила!


http://www.aroma.bg/aromacolor/