Последни проучвания установиха, че 80 процента от домашните кучета страдат от поведенчески смущения. Дългите раздели с господарите им причиняват свръхактивност. Самотните и заключени вкъщи домашни любимци страдат от чувство за тревожност и от обсесивно-компулсивно разстройство.

Британските ветеринари са разтревожени от факта, че стопаните на домашните животни им дават от своите антидепресанти, които не са предназначени за животни.

Професор Андрю Найт от университета в Уинчестър бие тревога, че броят на кучетата, котките и други домашни любимци с поведенчески проблеми, непрекъснато расте. Те рано или късно пристигат на преглед при ветеринарите. Специалистите се сблъскват с неоправдано агресивни или прекалено плашливи животни.

Проф. Найт съветва вместо да тровим отглежданите от нас животни с медикаменти, да се опитаме да им отделяме повече внимание - това е най-добрият лек за тях.

Последните проучвания констатираха , че една четвърт от собствениците на кучета ги оставят сами в къщи пет и повече часа. 250 хиляди британски кучета никога не биват извеждани на разходка, което разстройва психиката им. Много от депресираните животни протестно лаят и рушат мебелировката вкъщи, защото искат да бъдат забелязани и да им се обръща повече внимание.