В мрежата се появиха коментари, които определят постъпката ѝ от лудост до разумна постъпка, пише Actualno.com.

Когато тя си направи двойна мастектомия, баща ѝ и съпругът ѝ Брад Пит определиха постъпката ѝ като героична и я нарекоха пример за жените. Много известни личности заявиха, че актрисата е вдъхновила хиляди жени по света. Факт е, обаче, че след като тя отстрани млечните си жлези се появи така нареченият "ефект на Анджелина". Прегледите за рак на гърдата се увеличиха повече от два пъти във Великобритания.

"1-2% от рака на гърдата е фамилен. Под това се разбира поне двама или трима близки родственици, които го имат. В нейния случай има майка и баба. При тях ракът се появява рано, тоест в случая има фамилна обремененост. При Джоли са изчислени 78% вероятност да развие рак на яйчниците. Това означава, че тя си е направила допълнителни генетични изследвания, които дават с прецизност да се кажат процентите”, коментира в „Здравей, България” генетикът проф. Иво Кременски. "Информацията е възможността да взимаме решения – това е нейното послание и в случая няма никакъв пиар”, допълни той.

Вижте снимки на Анджелина >>

Световни имена в онкологията също похвалиха Анджелина Джоли за решението й да отстрани яйчниците си, както и факта, че го обявява публично, защото това повишава обществената осведоменост за генните изследвания и профилактичната хирургия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Свалям й шапка" - каза д-р Робърт Дебернардо, гинеколог-онколог от Клиниката по гинекология в института по женско здраве в Кливланд."Тя прави голямо добро на жените по целия свят, като ги информира за тестовете за гена BRCA и възможностите пред застрашените."

"Това е невероятно смело" - каза д-р Марлен Миърс от нюйоркския онкологичен център "Лора и Айзък Пърлмутър".

При последното профилактично изследване на кръвта, което актрисата си направила, имало няколко повишени маркера за възпаление, макар и туморният маркер за рак на яйчниците СА-125 да бил нормален.Това можело да означават ранна фаза на рак. Гинекологът-онколог д-р Джейсън Найт се надява съобщението на Анджелина Джоли да предизвика обсъждане в семействата на пациентите и да подобри достъпа на намаляващата риска хирургия. "Това е много лично решение, което трябва да се прави с добра медицинска информация" - обясни той.

Все повече застрашени жени решават да си направят операцията за премахване на яйчниците и фалопиевите тръби, която намалява опасността от рак. Тя обаче не осигурява пълна гаранция, защото тежката болест може да порази и клетките, които покриват корема.  В матката на Анджелина Джоли е поставена спирала с прогестерон, за да поддържа хормоналния баланс и да помогне за предотвратяване на рак на матката.

Симптомите на ранен рак на яйчника могат да са неясни или да бъдат объркани със симптоми на други заболявания, което обяснява защо заболяването е познато като „тихият убиец“. На 3/4 от жените с рак на яйчника е поставена диагноза, когато заболяването вече е било в напреднала фаза поради това, че симптомите не са специфични.