Филип е познат с участието си в „Сървайвър“, с екстремните си пътешествия в монголските степи и до Памир с велосипед, с книгите си „Душата на човека“ и „Забравените пътища“,

В началото на април той тръгва към Южна Америка и ще пътува шест месеца от Тихокеанското крайбрежие на Еквадор до устието на Амазонка в Атлантическия океан на територията на Бразилия.

На специално събитие във "Vivacom Art Hall" Филип разказа за амбициозния преход, включващ около 1 500 км. по суша и над 6 000 км. по вода. Той поема риска да премине по тежкия маршрут сам, с минимален багаж, движейки се само със собствени сили – пеша, с велосипед и гребейки в пирога, традиционна за местните индиански племена.

По пътя си ще изкачи най-високия връх на Екватора – Каямбе, ще се спусне към Амазонка по нейния приток Рио Напо с надуваема лодка, която впоследствие ще замени с пирога.

„Решението ми да се движа честно, без да засягам околната среда, е моят начин да се приближа към простичкия, суров и изчистваш свят на първичната природа, тази, която е вече почти загубена от намесата на съвременния човек. Това не е просто стремеж към първобитното или бягство от цивилизацията, а урок по оцеляване, без да бъде ощетена с нищо планетата“
- казва Филип.

Едва 6 човека досега са успели да преминат по цялото поречие на най-голямата река в света, която е арена на силни тропически бури и пиратски набези, а непристъпната джунгла около нея крие отровни растения и диви животни.