Изследователи от университета на Мисури са открили, че въглехидратите, които се съдържат в чесъна, го превръщат в истински суперпродукт. Те са изучили производното на въглехидратите на чесъна - FruArg.

Учените са наблюдавали как хранителните вещества в чесъна реагират на стреса, предизвикван от условията в околната среда. Той може да възниква заради процеса на стареене, тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, черепно-мозъчни травми или злоупотребата с алкохол.

Микроглиалните клетки предпазват мозъка от уврежданията. По време на възпалителни процеси техният брой нараства. Те обаче отделят опасно вещество - азотен оксид. Излишъкът му води до увреждания на мозъка и до развиването на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Изследователите са създали клетъчен модел на стреса. Вследствие на стреса микроглиалните клетки са се увеличили и са отделяли опасния страничен продукт. Когато учените са добавили в модела FruArg, микроглиалните клетки са започнали да отделят по-малко от азотния оксид. Освен това FruArg е способствал за "производството" на полезните за мозъка антиоксиданти.

В бъдеще изследователите планират да установят може ли FruArg да се справи с диабета, рака и болестите на сърдечносъдовата система.
ИЗБРАНО