На 17 и 19 април от 19 часа "Софийската опера" представя прочутия балет "Силфида", а на 26 април от 16 часа и на 29 април от 19 часа ненадминатия балет „Копелия” от Делиб. И на двете представления е диригент известният Маестро Борис Спасов.

"Силфида" - Балет от Херман Льовенскьолд

17.04.2015, 19:00
Участват: Марта Петкова, Цецо Иванов, Калина Калчева, Иванка Касабова, Георги Аспарухов
Диригент: Борис Спасов

19.04.2015, 19:00

Участват: Веса Тонова, Емил Йорданов, Калина Калчева, Иванка Касабова, Никола Арнаудов
Диригент: Борис Спасов

Спектакълът "Силфида" разказва на зрителите увлекателна приказка за феи и любов. В навечерието на сватбата си с Ефи младежът Джеймс се влюбва във въздушната фея Силфида. Той не може да я изгони от мислите си и постоянно я преследва. Един ден я проследява във Вълшебната гора, намята я с магическо було и тя умира. А Ефи се жени за друг.
Онова, което отличава "Силфида" от останалите постановки с подобен сюжет, е невероятната визия и игра на светлини и сенки. Тя говори много повече, отколкото самите движения. Сложните стъпки на балетистите са познати само на хората, които се занимават с хореография. За разлика от тях масовият зрител не следи дали стойката на танцьорите е перфектна, а се наслаждава на гледката.
"Силфида" е най-старият балет, чиято хореография е запазена до наши дни. Легендарният датски артист Август Бурнонвил създава танците по музика на Херма Северин Льовенскьолд и либрето на А. Нури и Ф.

"Копелия" - балет по музика на Лео Делиб

26.04.2015, 16:00
Участват: Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, Росен Канев
Диригент: Борис Спасов

29.04.2015, 19:00
Участват: Ерина Нишитама, Александър Александров, Росен Канев
Диригент: Борис Спасов

Музиката на балетът „Копелия, или момичето с емайловите очи” е дело на френският композитор Лео Делиб (1836–1891г.). Премиерата има голям успех и е на сцената на парижката „Гранд опера”, на 25 май 1870 г.
У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата, 22 февруари 1928 г., се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа „ Копелия” е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Свинилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов - кметът.
Декорите на спектакълът „Копелия” от 1928 г. са дело на Александър Миленков, а костюмите - на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев.