Без значение на религията или религиозната принадлежност, вярващите хора имат по-високи нива на психично благополучие. Това коментира пред БТА психологът Маргарита Бакрачева.

"От една страна вярата създава усещането за свързаност и връзка с другите, със света като цяло. От друга страна вярата е ключът към смисъла на живота. И вярата се различава много от религията. Тя е основно вътрешната ни увереност, че не сме сами", коментира психологът.

Семейните празници карат хората да се замислят кое е по-ценно

Една от опорните точки, която да ни помогне да се разтоварим от стреса, е намирането на сигурност - всеки повтарящ се ритуал кара хората подсъзнателно да се чувстват спокойни, с корени и принадлежащи към една общност. Емоционалният момент от друга страна също оказва своя ефект - всички приятни усещания, които ни напомнят за детството и с всяка година преоткриваме по нов начин, каза експертът. Освен в случаите, в които хората изпитват дефицит в отношенията с близките, това време, прекарано с роднините, има особено зареждащ ефект.

Как кратка почивка от 4 дни ни помага да се отърсим от стреса в ежедневието?

Всяка почивка помага да се отърсим от напрежението, особено в сезона на пролетната умора. Универсалното правило е да се настройваме да изживяваме момента "тук и сега". Да не мислим за това какво сме пропуснали или какви очаквания имаме за утрешния ден. Важни са ни всички усещания, които ни носят петте сетива. Усмивката, препоръча психологът.

Можем ли за това време да изключим напълно от проблемите в офиса?

Изключването от проблемите е много важен въпрос. Въпреки че всеки изработва свой собствен механизъм с времето - повече или по-малко успешен, е важно всеки да знае, че това е полезен навик, който е добре да си изградим, препоръча специалистът. Множеството роли, които изпълняваме в ежедневието - на служител, партньор, родител, приятел и т. н. са значително по-успешни, когато успяваме да влизаме от една в друга роля, без да пренасяме негативите - най-често от работата вкъщи, каза Маргарита Бакрачева. Принципно по-дългия период на почивка се следва от по-трудна адаптация след това. Четири дни не са толкова продължителен период, че да предизвика сам по себе си проблеми. Освен това предиобедът след почивните дни е една възможност да споделим с колеги кой къде и как е прекарал празниците, препоръча психологът. Всяка почивка и празник носят свой индивидуален чар, заяви Маргарита Бакрачева.