Учени от Института за клинични изследвания в Дърам, Северна Каролина, са установили, че рискът е обратим за мъжете, ако те сключат повторен брак.

За жените, преминали през поне един развод, рискът от инфаркт е бил с 24 % по-висок, отколкото за семейните дами, а за тези с минимум два развода, опасността е била със 77 % по-висока.

При мъжете, но само при тези, които са се развеждали два или повече пъти, е отчетен повишен с 30 % риск от инфаркт спрямо семейните или повторно женените представители на силния пол.

"Предишни изследвания са показали, че проваленият брак влияе по-сериозно върху здравето на жените, отколкото на мъжете. Причините за това различие не са напълно изяснени, но преобладаващото схващане е, че за разведените жени икономическите загуби и емоционалният стрес са по-големи, отколкото за разведените мъже. Разведените мъже по-често сключват повторен брак от разведените жени. Представителите на силния пол, които отново встъпват в брак, освен това го правят по-скоро, отколкото дамите", казва Матю Дюпри от изследователския екип.

Специалистите допускат, че връзката между развода и инфаркта може да се обясни с непосредствения емоционален шок след раздялата. Той води до съдови изменения, или с вероятността поведението на разведените хора да се промени и те да прибягнат до нездравословни практики, като например да потърсят утеха в цигарите или алкохола.