Българките напускат бащиното огнище 4 години по-рано - на около 27 години. Това сочи доклад на Евростат, който представя основните показатели за живота на децата и младежите в европейските държави.

Другата особеност на българските младежи е, че трудно преминават от ученето към работата, съобщават от "Сега".

Дамите пък раждат сравнително млади на фона на средната възраст за първо дете в останалите европейски държави. В България тя е 25.6 г., докато във Великобритания е над 30 години. Една от причините за този резултат е, че България заедно с Румъния е сред страните, в които делът на децата, родени от деца, е най-голям.

Докладът на Евростат потвърждава дългогодишната негативна тенденция за застаряване на населението и намаляване на дела на децата. България е сред държавите с най-малък процент на деца под 15 г. - едва 13.7 на сто от населението. По-нисък е този показател само в Германия.

Въпреки проблемите на здравната система у нас, младите българи посочват, че са в добро или много добро здраве. Освен това почти всички имат достъп до здравеопазване. Не всички обаче водят здравословен начин на живот. 36% от мъжете и 20 на сто от жените до 29-годишна възраст пушат всеки ден. Проучване сред 15 - 16 годишните ученици пък показва, че 43 на сто от тях са се напивали поне веднъж през последната година.