Андрей Хамбарски e номиниран за „Стоян Камбарев”

stat 11:57  |  17 април 2015 / Всички / Шоу / Автор: Life.dir.bg /  
Андрей Хамбарски Андрей Хамбарски
Сн.: Официален ПР на събитието

На 27-ми април за шести пореден път ще се проведе oфициалната церемония за връчване на награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2015.
Призът, носещ името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като чакано и престижно отличие за млади творци в България. Много важен факт е, че Фондация „Стоян Камбарев” продуцира множество творчески проекти и че всички номинирани и наградени артисти биват подкрепяни за сбъдването на мечтите си. Затова и конкуренцията, за да се попадне в селекцията на 5- те номинации е много голяма.

Андрей Хамбарски
е избраният художник, който ще се бори за Голямата награда за изкуство тази година. Забелязан е за изложбата си „Телени потрети” в К.Е.В.А., София. Номиниран е за уникалната си за България скулптурна техника, с която пресъздава портрети от тел на известни световни и родни творци като Тодор Колев, Джоко Росич, Невена Коканова, Фреди Меркюри, Мерилин Монро и др. За играта на светлини и сенки, за въображението и креативността да бъде различен и оригинален.

Куклен сценограф по професия, 29 годишния Андрей продължава смелите си търсения и в тази област. Ето какво споделя за себе си:

"Работил съм с различни материали, но творбите от тел са нов начин на изразяване. Заимствал съм идеята за материята от световноизвестния скулптор Александър Калдер, с чието творчество се запознах по време на обучението ми в НАТФИЗ. Чрез телта графиката намира своя триизмерен израз. Телените портрети търсят духа и излъчването на конкретната личност. Творбите имат своята цялост, но нямат плътност на изображението. Моята цел е да се даде свобода на тези, които ги гледат. Само загатвам формите, а тяхното въображение ги завършва в облика на дадената личност."

Андрей Хамбарски e роден през 1985 г. Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства "Свети Лука", София, а след това „Фотография” в Търновския университет и “Сценография за куклен театър“ с художествен ръководител Майя Петрова в НАТФИЗ. Работил е като реставратор на стари мебели, куклоконструктор в Столичния куклен театър и сценограф по проект за детски сериал. В момента е  художник и сценограф  на свободна практика. Номинацията му за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” засега е най-сериозното му признание.

Останалите млади творци номинирани за престижната награда тази година са кино тандемът Еди Шварц и Йордан Петков, актрисата Елена Телбис, братята цигулари Алекс /13 г./ и Мартин /16г./ Зайранови и театралният режисьор Анастасия Събева. Всеки един от тях освен номинацията си, ще получи специална награда, свързана с осъществяването на техен проект. А носителят на Голямата награда за изкуство ще стане известен в края на церемонията, след тайно гласуване на 20-те основатели на Фондация ”Стоян Камбарев” с Председател на УС Деси Тенекеджиева.

Вижте кратък филм за Андрей Хамбарски:

Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Папазова: ”Мис Пловдив” имаше повече първи места
  • Дженифър Лорънс и Дарън Аронофски се разделиха
  • Наталия Водянова показа голямото си семейство
  • Биг Брадър изгони Дебора от шоуто
  • Японската принцеса Мако се омъжва след година
  • Гала: Банова и Плевнелиев са в Атина
  • Ашли Греъм в топ 10 на най-платените модели
  • Орлин Горанов с приятели на сцената за 60-и РД

Акценти


Бродуейският хит ”Исус Христос - суперзвезда” идва у нас
Бродуейският хит "Исус Христос - суперзвезда" ще има три представления у нас - на 5, 6 и 7 април от 20.00 ч. в зала 1 на НДК.

Заведения


Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Piece of Paradise - bar & dinner

Стил и класа от последно поколение намира всеки в новото райско м ...

Зодиак