Американско проучване установи, че добрата орална хигиена е ключова за предпазване от сърдечносъдови заболявания.

Милиони хора третират често срещаните орални инфекции като периодонтит или гингивит, и хронични възпалителни заболявания, с противовъзпалителни лекарства.

Честата употреба на продавани без рецепта медикаменти обаче е свързана с неблагоприятни за сърцето странични ефекти и вреди на имунната система.

Авторите на настоящото проучване от института "Форсайт" в Масачузетс, САЩ, смятат, че пастата и четката за зъби са отлична алтернатива на лекарствата за добро здраве на сърцето.

Експертите напомнят, че съществуват редица доказателства за връзката между оралните инфекции и инсулта, особено сред мъже и млади хора. Същевременно много проучвания подкрепят схващането, че добрата орална хигиена намалява риска от проблеми със сърцето.

"Повечето състояния и болести, свързани със стареенето, в това число затлъстяване и диабет тип 2, включват съществен възпалителен елемент, който може да се влоши при наличието например на периодонтит. Периондонтитът не е само болест на зъбите и не трябва да се пренебрегва като рисков фактор, който за щастие е обратим", казва д-р Томас ван Дайк от изследователския екип.