Пилотната фаза на проектa “Градски номади” стартира през април. На фокус са бездомните, събиращи отпадъци за рециклиране, чиито стандарт на живот проектът цели да подобри чрез мобилни решения, съобразени с техните нужди и нагласи.

Инициативата ще се стреми да предложи алтернатива на приютите за бездомни и осигури тяхната интеграция като активни и полезни участници в обществото.

Проектът е създаден от "Cause+effect" в сътрудничество с "Destructive Creation" и творческо сдружение “Щипка”.

Първата фаза на проекта (април-юни 2015) се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Тя ще се развие в центъра на София, където ще бъде изградена първата мобилна микро-къща и ще се проведе проучване сред бездомните. 

Допълнително ще бъдат раздадени три колички за събиране на отпадъци и ще се състои “Един ден в живота на градските номади” – първото публично събитие под шапката на проекта.

“Градски номади” е базиран на 3 основни активности, които ще се развиват постепено и дългосрочно из цялата страна: изграждане на мобилна “инфраструктура” под формата мобилни микро-къщи, изработени от отпадъчни материали, както и мобилни бани и перални; преброяване и задълбочено проуване на начина на живот на бездомните и обществените нагласи към тях; и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан.

След пилотната фаза се предвиждат по 25+ мобилни къщи, една мобилна баня и една пералня годишно, като проектът ще търси финансова подкрепа от биснеса, неправителствени организации и институциите.