Авторката на нашумялата трилогия "Петдесет нюанса сиво" Е Л Джеймс е включила съпруга си Найл Леонард в екипа, който ще пише сценария на "Петдесет нюанса по-тъмно", продължението на романтичния филм по произведенията й, съобщи "Холивуд рипортър". 

Найл Леонард е известен британски писател и сценарист, разработил няколко телевизионни проекта и написал серия от криминални романи. "Самият Найл е виден писател и ние сме щастливи да го включим в екипа си" - е казал продуцентът на болкбастъра Майкъл де Лука.

Е Л Джеймс отделя специално внимание на екранизацията на книгите си. Тя спори много с режисьорката на първата лента от поредицата Сам Тейлър-Джонсън . В крайна сметка тя отпадна от екипа, който работи по "Петдесет нюанса по-тъмно". Сценаристката на първата част от филмовата трилогия Кели Марсел също няма да се завърне в проекта.

Неотдавна бе съобщено, че изпълнителите на главните роли в еротичния трилър "Петдесет нюанса сиво" Дакота Джонсън и Джейми Дорнан са поискали увеличение на хонорарите си за продълженията - 1 милион долара на всеки.