Млади режисьори номинирани за „Стоян Камбарев”

stat 12:40  |  24 април 2015 / Всички / Шоу / Автор: Life.dir.bg /  
Еди Шварц и Йордан Петков Еди Шварц и Йордан Петков
Сн.: Официален ПР на събитието

На 27-ми април за шести пореден път ще се проведе официалната церемония за връчване на награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2015.
Призът, носещ името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като чакано и престижно отличие за млади творци в България. Ценното на тази награда е, че не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области, които са подкрепяни за осъществяването на конкретни техни проекти. Затова истинската мисия и кауза на фондация „Стоян Камбарев” започва след края на церемонията, а именно с реализацията на проектите и мечтите на младите творци в България.

Кино режисьорите Еди Шварц и Йордан Петков са номинирани като тандем за наградата за полет в изкуството. Младото творческо дуо е забелязано  заради първия си авторски късометражен игрален филм “Goodbye”. Двамата приятели сами измислят и пишат сценария, а Еди Шварц е и продуцент на филма. Справят се смело с предизвикателствата на бъдещето, като зарязват тъжните и тягостни теми, така популярни напоследък в българското кино. Резултатът е категоричен - свеж, лек и забавен кино разказ с неочакван край.

Еди Шварц /27г./ и  Йордан Петков /28г./ са родени и израснали в София. Още като ученици започват да се занимават с кратки видео формати и участват по филмови предизвикателства, като често се оказват и сред наградените. 

Еди от малък е в арт средите като син на известния сценарист и театрален режисьор Мони Шварц и на кукления сценограф Хана Шварц. Избира киното и в момента е режисьор и продуцент на свободна практика. А Йордан Петков работи като творчески директор в известна рекламна агенция.

Ето какво споделиха те:

Работата ни се явява и като наше  хоби, така че може да се каже, че любимото ни занимание е да работим по проектите си и да се срещаме с нови хора. След първия ни опит с филма „Auf Wiedersehen”/ “Goodbye”, представен на София Филм Фест тази година, в селекцията за наградата Jameson Short Film Award, двамата продължаваме заедно и обединяваме съвместните си усилия с работа по следващия ни късометражен проект, а в скоро бъдеще се надяваме да посегнем и към големите филмови формати.

Останалите млади творци номинирани за награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” тази година са: братята цигулари Алекс /13 г./ и Мартин /16г./ Зайранови, актрисата Елена Телбис, театралният режисьор Анастасия Събева и художникът Андрей Хамбарски. Всеки един от тях освен номинацията си, ще получи специална награда, свързана с осъществяването на конкретен техен проект. Носителят на голямата награда за изкуство ще получи бронзовата статуетка и чека за 3000 лв. лично от президента Росен Плевнелиев, а кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи специалната награда на Софийска община и на фондацията за изкуство.

Вижте кратък филм за Еди Шварц и Йордан Петков:

Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Яна и Башар посрещнаха 500 гости
  • Бийбър и Гомес в Ямайка за сватбата на баща му
  • Мегз: Малките импланти подхождат на тялото ми
  • Василена: С Антон Хекимян вече не сме заедно
  • Сталоун: Чудесно е да се върнеш от мъртвите
  • Катрин и Софи дадоха моден прием
  • Калканджиева: С Тачо сме в страхотни отношения
  • ”Пенсионираната” Алесандра с децата на Бахамите

Акценти


Катрин и Софи дадоха моден прием
Херцогинята на Кембридж и графинята на Уесекс бяха домакини на голямо модно събитие в Бъкингамския дворец.

Заведения


The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Зодиак