Добрите новини около "Съдилището" продължават. След трите награди в Париж, миналата седмица стартира разпространението на лентата по кината в Германия.

Филмът имаше символични премиери в три града: Щендал, градът в който екипът имаше няколко снимачни дни, Берлин и Лайпциг.

"И трите представяния минаха страхотно и пред пълни зали. Лично мен най-много ме зарадваха група български студенти, които бяха видели плакатите на филма и дойдоха на прожекцията в Лайпциг. Бяха много щастливи и горди, че могат да видят български филм в нормално немско кино и да поканят свои колеги. На 60 екрана сме, което е сериозно предизвикателство. Надявам се филмът да се приеме добре и най-важно да се гледа от повече хора", споделя режисьорът и продуцент Стефан Командарев.

Вижте снимки на Блатечки >>

Отзивите до момента също са положителни, критиците определят като цяло актьорската игра във филма като изключителна и особено ролята на Асен Блатечки като много силна. В разговорите след прожекциите няколко пъти немски зрители сравниха Асен Блатечки с Ръсел Кроу - и като стил и качество на игра и като външност.

"След международния успех на филма, очакваме той да бъде оценен и от немската публика", коментират германските продуценти, вярвайки че копродукцията ще интригува с най-вече с вълнуващата, добре разказана и актуална за днес история.