Учени от университета "Дюк" в гр. Куншан са изследвали жени в последните седмици на бременността в Пекин през лятото на 2008 г. Властите тогава направиха всичко възможно, за да намалят пословичното замърсяването на въздуха заради Олимпийските игри.

Бебетата на родилите през този период жени са по-тежки от родилите преди или след това. Анализът на данните за 83 672 износени раждания (37 до 42 седмици бременност) показва, че бебетата от 2008 г. са тежали средно с 23 г повече от родените през същия период на 2007 г. или 2009 г.

Последните седмици от бременността са ключов период за развитието на бебето, особено за централната нервна система, сърдечносъдовата система, мускулите и скелета, припомнят от БТА.

Резултатите от изследването показват, че замърсяването на въздуха може да се отразява върху този период от вътреутробното развитие. Механизмът за това не е ясен. Роля вероятно имат няколко фактора, като промяна на функциите на плацентата и намаляване на хранителните вещества, които получава плодът. Те могат да намалят растежа му.