Бенджамин Ърл Кинг е американски соул и ритъм енд блус певец. Известност му донася пеенето и композирането на "Stand By Me", хит в Топ 10 на САЩ през 1961 г. и по-късно през 1986 г., когато е използвано като мелодия към филма със същото име. През 1987 г. е хит номер едно във Великобритания и номер 25 в класацията на Асоциацията на звукозаписната индустрия в САЩ "Песните на столетието".

Класическата песен е влизала в топ 100 на "Билборд" цели девет пъти в изпълнения на различни артисти, включително на Джон Ленън. Според една от големите организации в Америка за изплащане на музикални права BMI това е четвъртата най-пускана мелодия по телевизията и радиото през ХХ век. По-рано тази година "Stand By Me" влезе и в библиотеката на Конгреса като световно музикално наследство.

Бен Ърл Кинг е и един от основните певци във вокалната група "Дрифтърс".

Бенджамин Ърл Нелсън, както е истинското име на музиканта, е роден на 28 септември 1938 г. в Хендерсън, Северна Каролина. Когато е на 9 години, родителите му се преместват в Харлем, Ню Йорк. През 1958 г. Кинг се включва в ду уап групата "Файв Краунс". По-късно през 1958 г., мениджърът на "Дрифтърс" Джордж Тредуел уволнява членовете на първоначалните "Дрифтърс" и ги замества с тези на "Файв Краунс".

Кинг има няколко ритъм енд блус хита с групата от Атлантик Рекърдс. Той пише и пее главната партия на първия хит в Атлантик, което е новата версия на "Дрифтърс", "There Goes My Baby". Той също така изпълнява поредица от хитове, съчинени от дуото Док Помъс и Морт Шуман. Те включват "Save the Last Dance for Me", "This Magic Moment" и "I Count the Tears".