Изследване на учени от университета на Торино показва, че ако жената работи и има син, автоматично попада в групата с повишен риск от сърдечносъдови болести и от сърдечни пристъпи с летален изход, съобщават от БТА, като се позовават на данните от 8-годишно наблюдение на 100 000 жени.

За причините за повишения риск се знае малко. Възможно е те да се крият в това, че синовете нямат желание да помагат на майките си и да участват в домакинската работа. Това води до допълнително натоварване на жените. Освен това синовете по-често се карат с родителите си.

В изследването повечето жени са работили, а 60% са имали най-малко по едно дете. Сама по себе си работата им не е била вредна за сърцето. Причината за по-голямата предразположеност към сърдечносъдови болести се е дължала само на наличието на синове.

Работещите майки, които имат най-малко две момчета, повече от 2 пъти по-често са имали проблеми със сърцето, отколкото бездетните жени. А наличието на момиче в семейството не се е отразявало на статистическите данни.

Според сътрудниците на университета на Торино, дъщерите оказват по-голяма подкрепа на майките си и по-рядко ги карат да се притесняват, и вълнуват. Не е изключено проблемът да се корени още в периода на бременността. По-едрите момчета създават допълнително натоварване на сърцето.