Името отдава почит на двамата родители на принц Уилям (Шарлот е женската версия на името Чарлз), както и на кралицата. То е също свързано със семейството на Катрин (майка ѝ се казва Карол, което също е свързано с Чарлз, а Шарлот е средното име на сестра ѝ Пипа Мидълтън). Британците са изключително доволни от факта, че името на покойната принцеса Даяна присъства в името на принцесата, тъй като много от тях все още пазят топли спомени за нея в сърцата си.

Оказва се обаче, че принц Уилям и Катрин не са единственото свързано с Даяна семейство, което се е спряло на подобно име. Нейният брат Ърл Спенсър също е кръстил дъщеря си Шарлот Даяна. "Моята 2-годишна Шарлот Даяна ще бъде радостна, че споделя името с братовчедка си" - написа той в Twitter.

Междувременно снимки на принцеса Даяна, загинала на 36-годишна възраст в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., днес се появиха на страниците на редица британски всекидневници, коментиращи новото попълнение в семейството на сина ѝ принц Уилям. "За майката, която загуби" е заглавието на статия във в. "Дейли мейл", придружена от снимка на малката принцеса по време на първата ѝ публична поява и от фотография на Даяна. Решението новото кралско бебе да бъде кръстено на принцеса Даяна означава, че името и духът на обожаваната от Уилям майка остават в паметта, пише вестникът.

"Даяна е бабата, която за съжаление малкото момиченце никога няма да срещне" - заяви кралският биограф Пени Джуниър пред в. "Таймс". "Името й трябваше непременно да присъства. Двойката все пак направи добре, че Даяна не е първото сред имената, защото в противен случай детето щеше да е подложено на голям натиск."